• Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u een selectie van de veelgestelde vragen over zonnepanelen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Hoe ziet een zonnepanelen systeem er uit?

Een zonnepanelen systeem bestaat uit zonnepanelen, een omvormer, een montagesysteem en kabels. Zonnepanelen vangen zonnestralingen op en deze energie van daglicht wordt omgezet naar gelijkstroom. De panelen zijn aangesloten op een omvormer die de gelijkstroom omzet naar wisselstroom, wat bruikbaar is voor het elektriciteitsnet. Uw meter houdt bij wat u levert aan het elektriciteitsnet en wat u zelf verbruikt. Het elektricteitsnet neemt uw meer geproduceerde elektriciteit op en vult uw elektriciteitsbehoeften aan.

Wat is een zonnepaneel?

Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen die gemaakt zijn van silicium, wat uit twee lagen bestaat. Door het invloed van het licht gaat er tussen de twee lagen een elektrische stroom lopen

Wat is een omvormer?

Een omvormer is een elektrisch apparaat die de gelijkstroom van zonnepanelen omzet naar bruikbare wisselstroom.

Wat is Wattpiek (Wp)?

Een watt is een eenheid voor vermogen, en wattpiek is het gestandardiseerde vermogen van een paneel. Een paneel van 250Wattpiek levert onder ideale omstandigheden 250 watt.

Heb ik accu’s nodig?

Er bestaan twee soorten systemen. Een systeem met accu’s waarin opgewekte stroom wordt opgeslagen en een systeem waarin opgewekte stroom wordt omgezet in 230V wisselstroom, gelijk aan de stroom van het elektriciteitsnet. Bijna alle zonnepanelen geplaatst op woonhuizen zijn netgekoppeld, deze hebben geen accu’s nodig.

 Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

De ideale helling voor zonnepanelen is tussen de 30°-36°. Een dak dat gericht is tussen het oosten en westen is gebruikelijk voor een zonnepanelen systeem. Het meest optimale is een dak gericht op het zuiden. Het dak moet ook zoveel mogelijk schaduwvrij zijn.

Is mijn dak wel geschikt voor de installatie, gezien het gewicht?

Zonnepanelen kunnen op elk dak geplaatst worden, zowel een plat of schuin dak. De dakconstructie moet wel sterk genoeg zijn om het zonnepanelen systeem te kunnen dragen. De totale dakbelasting op een hellend dak is circa 20 kg/m2 en op een plat dak is dit circa 30 kg/m2. Uw installateur kan uw dakconstructie nakijken.

Heb ik toestemming nodig om panelen op mijn dak te kunnen plaatsen?

Zonnepanelen kunnen op elk soort woningen geplaatst worden. Het is wel nodig dat u eigenaar van het huis bent, indien u huurt heeft u de toestemming van de eigenaar nodig. Voor het plaatsen van een zonnepanelen systeem is geen vergunning nodig, behalve voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. U kunt hiervoor informeren bij uw gemeente.

Hoeveel panelen passen op mijn platte dak?

Zonnepanelen hebben gemmideld een oppervlakte nodig van 1,6 m2. Bij een plat dak worden de panelen schuin rechtop geplaatst en is extra ruimte nodig om te voorkomen dat de zonnepanelen schaduw op elkaar werpen.

Zijn er aanpassingen nodig aan mijn woning of aan mijn elektrische installatie?

Het plaatsen van zonnepanelen heeft meestal gevolgen voor uw meterkast. Indien uw zonnepanelen een vermogen hebben van meer dan 600 Wp (circa 3 panelen), dan is een vrije groep nodig in de meterkast. Indien er aanpassingen nodig zijn, worden de werkzaamheden van te voren door de installateur met u doorgesproken.

Waarom moet de omvormer zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen gemonteerd worden?

Hoe korter de afstand van de DC kabel tussen de omvormer en de panelen, hoe lager het spanningsverlies zal zijn, en dus een hoger rendement van uw systeem.

Hoeveel is mijn elektriciteitsverbruik?

Het elektriciteitsverbruik is afhankelijk van de grootte van uw huishouden. Het gemiddeld huishouden verbruikt 3.340 kWh.
U kunt gebruik maken van onderstaande tabel om een idee te krijgen van hoeveel u gemiddeld verbruikt:

 

 Aantal personenin huishouden 1 2 3 4 5 6 Gemiddeldper huishouden
Gemiddeld gebruikin kWh per jaar  2.010 3.360 4.120 4.580 5.450 7.790 3.340

Bron: www.nibud.nl

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om mijn verbruik te voorzien?

Met een zonnepaneel van 250 Wp, levert het gemiddeld 223 kWh per jaar op. Als uw verbruik 3.400 kWh per jaar zou zijn, dan zou een systeem van 15 panelen voldoende zijn.

Schijnt er in Nederland voldoende zon en heb ik stroom als de zon niet schijnt?

Het rendement van zonnepanelen wordt bepaald door de hoeveelheid licht, dus
niet enkel door zonlicht. Zelfs bij bewolkt weer zal uw installatie energie opwekken.

Heb ik een vergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen?

Nee, behalve als u in een monument of een stads-of dorpsgezicht woont. Voor de zekerheid kunt u dit bij www.omgevingsloket.nl nakijken of bij uw gemeente.

Heeft een zonnepaneel systeem onderhoud nodig?

Zonnepanelen hebben niet veel onderhoud nodig. Net zoals ramen, worden zonnepanelen op den duur ook vuil. Regen zorgt ervoor dat vogelpoep, bladeren en ander vuil van panelen wordt afgespoeld. Indien u meer wenst te weten of uw systeem onderhoud nodig heeft, informeert u dit dan bij uw installateur.

Moet ik mijn zonnepanelen systeem apart verzekeren?

Dit is niet verplicht. Bij veel verzekeringen kan uw zonnepanelen systeem opgenomen worden in de opstalverzekering. Informeer dit bij uw verzekeringsmaatschappij.